om mig

Nyfikenhet och lust för musik har fört mig ut på en lång och krokig väg.
På den vägen har jag mött många fantastiska musiker och några har jag fått glädjen
att samarbeta med. Jag inspireras av det mesta och låter detta komma till uttryck i mitt
musikskapande som sjungande och improviserande världsmusikspeleman.
I Eslöv växte jag upp, en liten stad i mellanskåne. Radion och vårt piano kom med musiken.  Sedan 12 års åldern har jag spelat i band, först dixieland och swing. Sen blev det pop rock
och soul, fri form jazz och elektroakustiska experiment.

Efter gymnasiet flyttade jag  in i ett studentrum rum i Villa Östbo i Lund. Jag skulle studera Musikvetenskap på Universitetet. Detta var sommaren 1968. Från Kalmar kom min trumspelande vän Mårten Strömkvist. Vi hade träffats av en slump i England sommaren -67. Vi upptäckte vårt gemensamma intresse för Jazz och blues, höll kontakt och vi flyttade in på Östbo efter gymnasiet. En saxofon och flöjtspelande kompis från Eslöv Kaj Andersson, flyttade också in. Under gymnasieåren hade vi spelat i band med gitarristen Olle Sandén och detta fortsatte på Östbo där också musik och kompositionsstuderande kontrabasisten Johannes Jansson anslöt.

Vi lyssnade in mycket musik och vi jammade. Influerades av Jimi Hendrix, John Coltrane, Archie Shepp, Frank Zappa, Bob Dylan, Don Cherry, Träd Gräs och Stenar. Vi jammade och spelade med musiker i Lund som Peps, Rolf Alm, Trevor Kydd organist, Agenten (Lars Arnwald) saxofon, Lave Lindholm gitarr Stanislav Ustar bas och många flera.

Vi bildade band med olika inriktning och medlemmar efterhand som vårt kontaktnät växte. Ut ur mitt studentrum ,som mer och mer blev en replokal, kom band som Taj Toot Band, New Found Land, Gardells Garderob, Modern Jazz Trio, Welcome, Vi spelade på studentnationer, Källarsalen på Af, Storkällaren, Internationella Studenthuset, Lilla Teatern.

Med Modern Jazz trio spelade vi flera konserter på Arkivmuseet, numera Skissernas Museum. Det var Johannes Jansson på kontrabas, Mårten Strömkvist på trummor och Gotte Roland Gottlow på tenorsax och klarinett. Någon gång gästade Olle Sanden på gitarr och vibrafon. Vi improviserade förutsättningslöst utifrån olika tonspråk, ibland utifrån melodiska teman och rytmiska grooves. Det mesta uppfanns i stunden. En av våra konsert på Arkivmuseet med denna trio blev uppmärksammad med en recension i Orkesterjournalen där vi jämfördes med Sonny Rollins Trio.

Inspirerad av Lutoslawskis aleatoriska kontrapunkt komponerade Johannes Jansson ett stycke för den klassiska Universitetsorkestern Akademiska Kapellet. Jag var improviserande solist på elektrisk Farfisa orgel, bandeko och en uppsättning analoga live-elektronik effekter designade, (ritade och lödade) av Nils Carlin. Musiken framfördes på en konsert i Universitetets aula. I publiken satt den store musikprofilen Sten Broman. Efter konserten rusade han fram till mig fylld av entusiasm och nyfikenhet. Han undrade hur jag åstadkom detta. Jag försökte förklara. Han utropade då: ”Elektronmusik studion i Stockholm släng er i väggen” Vilket jag tog som en stor komplimang.

I augusti 1970 åkte vi med vårt mera rockiga band Welcome till Stockholm för att spela på den andra Gärdesfesten. Det var Mårten på trummor Kaj och Agenten på saxar, Olle på bas? Jag spelade den gången på Johannes elektriska Guild gitarr + bandeko och min uppsättning analoga live-elektronik effekter. Någon dag senare skrev Eva Geijerstam i Dagens Nyheter:  ”Welcome heter ett för mig helt okänt band som säkert kommer att låta höra talas om sig. I gruppen ingår en gitarrist – som om man ska gör jämförelser av tvivelaktigt värde låter som Jimi Hendrix, ibland t.o.m bättre”. – Ja jösses vad ska man säga.

Att ha en replokal mitt i en villa med rum uthyrda till studenter blev inte hållbart i längden. I februari -69 lämnade jag Östbo för Lilla Gråbrödersgatan och flyttade sommaren -69 till en Statarlänga i Flackarp. Mårten och Kaj lämnade därefter Östbo. Det hände mycket i Lund de åren 1968-1970. Det blev starten för ett liv med musik.

Med proggen kom ett uppvaknande intresse för folklig musik.
Jag medverkade i grupper som Thomas Wiehe & Första Förband,
Björn Afzelius, Ray Montana Band, Zarandonga,
https://www.gottlow.com/zarandonga/(öppnas i en ny flik)
Kvinnaböske Band, Blue Combo, Roland Gottlow Folk Blues Orchestra.
Efter det blev det Southern Twisters, Gotte & Birgersson,
Polka Twisters med en mix av Skånsk folkmusik, country och blues.

Mitt intresse för afrikansk musik återuppväcktes.
Spelade med Jali Alagi Mbye från Gambia i AfriScania Mix,
med Willie Mbuende Band och i Awaa Adoo med Sousou & Maher Cissoko.
Studerade också ngoni för Demba Danjo i Gambia.

Det har blivit skivinspelningar, radio och TV framträdanden och turnéer
i Sverige, Danmark, Norge, Finland, men också Frankrike, Ungern, Vietnam och Västafrika.
Också ett fyrtiotal musik och prat radioprogram för P4 Radio Kristianstad

Jag komponerade musiken till teateruppsättningen
”En Midsommarnattsdröm i Skåne” i Vallerödslund

Upplevde tre minnesvärda samarbeten Varietéteatern Barbés;
”Performance”, “Tapetdamen” och “De Lyckliga”

Senare inledde jag ett samarbete med berättaren Anders Granström
som resulterade i tre sång musik och berättarföreställningar:
”Sjömansvisor & Skepparhistorier”, ”Sail Along Silvery Moon”,
”Moon River Hotell och Silvery Moon River Café.
Vi har sen start gjort 120 föreställningar i södra Sverige
som setts 6000 personer.

Vidare gästinhopp med  Sousou & Maher i Sverige och Senegal,
med Alagi Mbye och Arne Forsén, Khala Uma, mfl.
”Atlantic crossing” – En resa med musik från Västafrika till Nordamerika”.
Musikberätteri  ”Lennart Kjellgren och Visorna”.
” Hörru Junttanen”, ”Muistojen Musiikki” och ”Kakalorum i Kalavalla”
musikberätteri med finsk musik med Raimo Juntunen:
och sologig med ”Min Mix” och ”Gotte Blandat”